Sådan virker graviditetstests til hjemmebrug

De fleste danskere har i dag hørt om såkaldte graviditetstests til hjemmebrug. Det smarte ved disse graviditetstests er, at det er muligt, at teste for en mulig graviditet derhjemme. Man behøves derfor ikke, at søge læge hvis man har mistanke om en mulig graviditet.

Sådan virker en graviditetstest

En graviditetstest virker ved, at den måler indholdet af hormonet Hurmant Chorion Gonadotropin, eller også bare kaldet HCG, i urinen. HCG er et hormon som gravide kvinder danner, det er derfor kun til stede i kroppen hvis kvinden er gravid.

Mængden af HCG er dog i starten af graviditeten meget lav. Indenfor de første 10 uger stiger mængden af HCG dog markant. Koncentrationen bliver i denne periode ca. fordoblet hver 3. Dag.

Sådan bruger man en graviditetstest

Eftersom en graviditetstest fungerer ved, at måle koncentrationen af HCG i urinen, er der selvfølgelig behov for, at der tilføres urin til prøven. Hvordan dette helt præcist fungerer, varier lidt fra hver graviditetstest. Der findes blandt andet digitale graviditetstest hvor der urineres direkte på graviditetstesten. Der er også andre løsninger hvor der f.eks. urineres i en kop hvori man placerer sin graviditetstest, oftest i form af en lille strimmel papir.

Fælles for stort set alle graviditetstest er, at de giver et meget præcist og hurtigt resultat. Oftest vil man have resultatet indenfor få minutter. Selvom graviditetstest efterhånden er meget følsomme er det dog alligevel vigtigt, at man er opmærksom på et par ting, i forbindelse med graviditetstesten.

Det er nemlig vigtigt, at man først foretager graviditetstesten efter en udeblivende menstruation. De fleste ved, at et tegn på graviditet er udeblivende menstruation. Hvis man oplever dette kan man med fordel anvende en graviditetstest. Men det er faktisk også en god ide, at vente med en graviditetstest til efter den udeblivende menstruation, hvis man tidligere har mistanke om en menstruation.

Selvom et æg er befrugtet betyder det nemlig ikke, at det ender med en graviditet. Graviditetstesten reagerer hvis der er et befrugtet æg, men det er altså ikke sikkert, at det ender med en graviditet. De fleste befrugtede æg, vil blive udskilt inden den udeblivende menstruation, derfor kan man med fordel vente. Det er heller ikke sjovt, at få en falsk positiv, hvis man kæmper for, at blive gravid.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.