det smarte skop

De fleste folk er i stand til at lyve, men det er blot de få, der tilmed kan narre dit korpus til at lyve. Et skop er et øjenspejl, der kan yde indsigt i en rad af gemte problemer, din patient oplever. Her kan du finde flere oplysninger om, hvad et skop er, som man også kan læse mere om, hvad man kan benytte et skop til.

Oftalmoskopets historie startes i 1851, hvor den tyske fysiker og øjenlæge Hermann von Helmholtz fandt ud af, at du ved hjælp af en lyskilde og et vinklet spejl med et hul i midten kan kigge ind i det indre øje. Det er muligt, eftersom billedet af nethinden bliver reflekteret og forstørres, når man benytter et skop, og dermed kan man få indsigt i øjets inderside. Siden 1851 er skopet udviklet, så man i dag blandt andet er fri for ikke ønskede reflekser. Lægevidenskaben skelner imellem to forskellige former for oftalmoskopi. Direkte oftalmoskopi observerer retina – det faglige ord for den inderste hinde – igennem foranliggende brydende medier. Ved indirekte oftalmoskopi ser du et fotografi skabt foran øjet ved hjælp af en linse holdt i hånden.

Men nu overvejer du måske, hvad et skop kan benyttes til i praksis. Et skop er et alsidigt stykke værktøj, der finder flere mange forskellige anvendelsesområder. Men først begynder vi med at afgive dig et grundlæggende fysisk viden i, hvilke oplysninger man kan få, når man kigger ind i det inderste øjne. Dine øjnes pupiller bør udvide sig af tre årsager. De udvider sig, hvis man er på narko eller hvis dine øjne bliver udsat for svagt lys. Regnbuehinden i øjet udvider sig også, når man ser noget, du kan lide. Når du anvender et skop, udsættes patientens øje for stærkt lys, hvilket vil sige, at det trækkes sammen. På den måde er det oplagt at udvide patientens pupiller med et uægte præparat, inden man benytter skopet. Kniben af øjnene er tilmed et problem, man skal være opmærksom på, når man tager skopet i brug.

Med et skop kan man afsløre en rad af øjensygdomme. Men undersøgelser med et skop kan også udstede viden i en hel del andre tilstande, heriblandt kredsløbssygdomme eller i centralnervesystemet. Det er fx årsagen til, at oftalmoskopi er lovpligtigt i forbindelse med alle patienter, der har forværret funktion i synet.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.